Dykketur i Lofoten

Selv om nordmenn flest forbinder øyhopping med turer til land som Hellas, Kroatia og Thailand, har vi også her oppe i nord en øygruppe som tiltrekker seg folk fra hele verden. Dette skyldes hovedsakelig det flotte naturlandskapet, og ikke minst muligheten for dykking. Vi snakker om Lofoten i Nordland.

Øyene i Lofoten

Øygruppa Lofoten ligger 300 km unna polarsirkelen og består av totalt syv øyer. Fem av disse er tilgjengelige gjennom riksvei E10. De andre to kan kun nås med ferge eller fly, men det er planer om utbygging i området. Øyene kalles ofte Mini-Norge, da de kan skilte med absolutt alt den norske naturen har å by på. Strendene gir med sine former, farger og dufter et middelhavspreg, og det er best å oppsøke dem i vår- og sommermånedene; i hvert fall hvis du ønsker å dykke.

Undervannverdenen kan være utrolig og har opp gjennom årene vært en inspirasjon for mange kunstnere, malere, tegnere og designere av nettbaserte spill (du finner noen spill basert på livet under vann hos Norgekasino).

Ellers er det en del ting du burde sjekke før du er klar til å dykke inn i Norges herligste sjøbunn. La oss se nærmere på noe av det viktigste.

PADI-sertifiseringen skal helst være på plass

Du bør nok helst ha fullført sertifiseringen for dykkere fra PADI; det er denne som skal gi deg friheten til å nyte sjøbunnen over lengre tid. Har du ikke den, kan du ta kurspakken som inneholder noen teoritimer, samt praktiske øvelser i Lofoten. Er du usikker på om det er noe for deg, tilbyr de fleste dykkeinstruktører der kortere turer så du får en smakebit på hva som venter.

Sjekk helsen før turen

Selv om du er sertifisert dykker og tidligere har gjennom alle nødvendige helsetester, er det alltid lurt å ta en sjekk på nytt, i hvert fall om det har gått 2 til 3 år eller mer siden sist. Selv småfeil ved hjertets, lungenes eller hjernens funksjon kan bli dødelige hvis du ikke klar over problemene på forhånd.

Velg alltid en autorisert kurs- og turarrangør

Dette burde vært en selvfølge for alle. Sjekk at kursarrangøren er autorisert av PADI og at tidligere kunder har vært fornøyde med opplegget. Da er sannsynligheten stor for at du også blir det.

Tegn ulykkesforsikring før avreise

Du kan aldri vite på forhånd hva som kan skje under turen, selv om du er en erfaren dykker. Derfor burde du få på plass en forsikring som dekker skader ved ulykke. Det finnes flere forsikringer på markedet, så les deg gjerne opp først.